Okuma yazma öğretiminde ilk önce ses temelli cümle yöntemini kullanmaktayız. Sonuç alınmadığı takdirde hece yöntemi öğretimini tercih etmekteyiz.
Hece yöntemi özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için özenle hazırlanmış bir yöntemdir. Hece yönteminde öğrencilere ilk olarak sesli harfler öğretilir. Sesli harflerin ardından sesli harfe sessiz harf eklenerek anlamlı ve anlamsız heceler oluşturulur. Heceler kalıp olarak verilir. Hecelerin çoğalmasıyla birlikte kelimeler oluşturulur. Kelimelerden de cümleler oluşturularak okuma yazma öğretimi hedeflenir.
Hece yöntemi ile öğretim yapılırken harfler, heceler, ve kelimeler için uygun görseller kullanılmaktadır. Öğretilen açık heceler öğrencilere tekerleme gibi gelmekte ve öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda konuşma bozukluğu olan öğrencilerle seslerin doğru telaffuz edilmesine yardımcı olmaktadır. Hece yöntemi ile öğretim yapılırken nesne-kelime eşleme, örüntü oluşturma, okuduğunu yazma gibi etkinliklerle öğrencilerimize öğrendiği heceleri pekiştirme imkânı sunuyoruz. Eğitim sırasında kavram öğretimine ve ince motor beceri geliştirme çalışmalarına da yer veriyoruz. Sözcüklerle oluşturulan oyunlar eşliğinde derslerin keyifle geçirilmesini sağlıyoruz. ZİHİNSEL ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ GONCA GÖK